Marjetka Kralj Kunčič se je po diplomi iz dodiplomskega študija Mikrobiologija na Biotehniški fakulteti (Univerza v Ljubljani) zaposlila v podjetju Tosama kot mikrobiologinja.
Njeno delo je bilo v prvih letih razpeto med gospodarstvom ter akademskim okoljem, saj je velik del časa preživela na Biotehniški fakulteti. Leta 2010 je v sklopu programa Mladih raziskovalcev iz gospodarstva s pomočjo financiranja Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije zaključila doktorski študij Biomedicina, smer Mikrobiologija na Medicinski fakulteti, Univerzi v Ljubljani. Objavila je znanstvene članke v uglednih znanstvenih revijah ter sodelovala na mednarodnih konferencah, kjer je predstavila več raziskovalnih tematik: od protimikrobne učinkovitosti naravnih snovi, učinkovitosti protimikrobnih izdelkov na celjenje ran, protimikrobne tekstilije, toksikologija in protimikrobna učinkovitost nanodelcev, mikroskopske tehnike za raziskave organizmov iz ekstremnih okolij. V industrijskih raziskovalno-razvojnih projektih je bilo njeno delo posvečeno predvsem razvoju učinkovitih sodobnih naravnih protimikrobnih oblog (oblog z medom & oblog z atmosfersko plazmo) za celjenje kroničnih ran, vključno s kliničnimi študijami. Kot vodja oddelka za kontrolo kakovosti je bil njen vsakdanjik prepleten z zahtevami glede kakovosti in regulatornimi zahtevami, ki veljajo na globalnih trgih za medicinske pripomočke, kozmetiko, izdelke splošne rabe na svetovnih trgih. Danes je kot ustanoviteljica podjetja Timian svetovalka in vodilna presojevalka za standarde, ki urejajo področje medicinskih pripomočkov ter strokovnjakinja za sterilizacijo, biokompatibilnost in mikrobiologijo.

TEMATIKA PREDAVANJA

Redna fizična aktivnost kot orodje za pomoč imunskemu sistemu.

Živimo v svetu, ki je preplavljen z mikrobi in človeško telo je neprestano v stiku z virusi, bakterijami in drugimi mikroorganizmi. Obrambni mehanizmi, ki nas ščitijo pred škodljivimi vplivi bolezenskih mikrobov ter razvojem bolezni, predstavljajo našo imunost. Učinkovitost našega imunskega odziva je odvisna od več dejavnikov: genetike, starosti, fizičnega stanja, naše redne telesne aktivnosti. Danes vemo, da je redna fizična aktivnost bistvenega pomena za vzdrževanje obrambnih mehanizmov ter celovite protivnetne aktivnosti v telesu. Na predavanju bomo razkrili, na kakšen način redna fizična aktivnost podpira imunski sistem ter kako vpliva na hitrejši doseg ravnotežja po virusnih okužbah.